OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL PSTRĄGA w HRABSTWIE KŁODZKIM

643 4

W festiwalowych zmaganiach udział wzięło 10 ekip, w tym 3 reprezentowały kłodzki region. Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch dań / przekąska i danie główne/ z pstrąga wspomagając się produktami lokalnymi.

Konkursowe dania oceniało jury w składzie Wiesław Ambros ? Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Wiesław Bober i Waldemar Hołówka z Klubu Szefów Kuchni, Marek Mol ? Mistrz Świata w Grillowaniu 2006, szef kuchni Hotel na Skale, Tomasz Szymański z firmy Bonduelle oraz Robert Serafin z polanickiego Centrum Kultury.

643 7643 3

Jak mówi Janusz Skrobot pomysłodawca festiwalu a jednocześnie kanclerz Klubu Kulinarnego Hrabstwa Kłodzkiego ?celem festiwalu było propagowanie produktu regionalnego, jakim jest pstrąg hodowany na Ziemi Kłodzkiej, upowszechnianie dań z pstrąga, pokazanie ich wielorakich walorów smakowych, a co za tym idzie promowanie bogactwa kulinarnego drzemiącego w regionie? Oprócz smaków chcemy promować również piękno naszej małej ojczyzny. Z tego właśnie powodu na stałe miejsce festiwalu wybrano Polanicę Zdrój ? perłę polskich uzdrowisk??.

Wybór najlepszej potrawy był wyjątkowo trudny bo też robiono go na różne smaki i sposoby. Pierwsze miejsce wraz z nominacją do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski otrzymała ekipa z Grupy Hoteli Łapaj ? Łukasz Grabowski i Mariusz Roch. Drugie miejsce zajęła ekipa Hotelu Grand Sol / Kopalnia Soli – Wieliczka Michał i Mariusz Kuduk. Trzecie miejsce przypadło ekipie Zajazdu Mogielnica z Jurkowa k/Limanowej ? Adam Mikulec i Łukasz Widomski.

643 6643 5

643 1Były też liczne wyróżnienia. I tak wyróżnienie Starosty Powiatu Kłodzkiego otrzymała ekipa z restauracji EM z Koziegłów k/Częstochowy ? Jarosław Antas i Michał Wróbel. Wyróżnienie Kapituły Klubu Kulinarnego Hrabstwa Kłodzkiego otrzymała z kolei ekipa reprezentująca restaurację ?Alternatywa? z Rzeszowa, wyróżnienie Burmistrza Polanicy Zdroju ? ekipa Villa Sedan z Sopotu. Były również wyróżnienia dla ekip z Krakowa, Lądka Zdroju, Dusznik Zdroju oraz gospodarzy.

Dla licznie zgromadzonej w zdrojowym parku publiczności było m.in. wspólne gotowanie z kulinarnym mistrzem Janem Kuroniem. Niespodzianką było gotowanie węgierskiej zupy rybnej Halaszle przez starostę Macieja Awiżenia, oczywiście pod okiem mistrza Kuronia. Były też kulinarne kiermasze, degustacje oraz konkursy.

Dobrze więc, ze Ziemia Kłodzka zaczyna się nam również kojarzyć z dobrymi tradycyjnymi smakami.

 

JANUSZ PUSZCZEWICZ

/zdjęcia ? Starostwo Powiatowe w Kłodzku/

Share:

Author: admin